torsdag 3. april 2008

Sol og ute dag.

Dag 4.

I dag er det ikke så veldig mye som har skjedd, og vi har ikke hatt noen planlagte aktiviteter. Det har vært så fint vær at vi har vært ute hele dagen. Både små og store har stor kost seg i det deilig været.

Vi startet dagen med den første av fire refleksive samtaler. Alle var veldig spente på hvordan dette kom til å være. I denne samtalen var mange emner og spørsmål som kom opp. Med i denne samtalen var læreren vår (forskeren), styrer, tre av de ansatte på avdelingen og oss to. Samtalen startet med at vi fikk se en dvd. Denne fikk vi med alle med oss hjem dagen før, slik at vi kunne forbrede oss og komme med tanker om det de vi så.



Noe av det vi alle så og som overrasket oss alle var hvordan barna faktisk klarte å holde på en lek ganske lenge, de gikk og kom tilbake til leken. Flere plasser så vi hvordan barna holdt på med flere leker samtidig. Barnas kroppsligeuttrykk og væremåte kom frem flere ganger på ulike måter. Gjennom kroppen uttrykte de hvordan ikke ønsket å være med, glede, tilstede værelse, kjedsomhet og uinteressert...mm. En annen som vi kom inn på var dette med samling/ samlingsstund. Hvem er det egentlig vi har samling for? Er det for formidle noe videre til barna? da må det vel også være mulig å gjøre dette i andre sammenhenger og kanskje også kalle det for noe annet, hvorfor ikke kalle det for en utforskningsstund? Der voksne og barn i sammen utforsker og er nysgjerrige. I en slik samling vil barna også mulighet til å komme mer frem. vi voksne har ofte mye fokus på det verbale. Og i en tradisjonell samlingsstund vil det være de barna som kanskje tar mest plass og har mest å fortelle. Derfor burde vi kanskje flytte fokuset på noe annet. Og gjør det noe om samtalen går en annen vei en vi har tenkt å planlagt??

Må vi alltid formidle noe, er vi for bundet til hvordan ting egentlig er og fungerer?



Resten av dagen gikk med til lek ute. Vi hadde begge måltiden ute i sola, alle stor koste seg med maten. På slutten av dagen tok vi ut to av de ny motorsyklene som vi også har kjøpt inn, noe som var ganske populært både hos jenter og gutter. ALLE vil prøve de nye motorsyklene. De var jo ROSA! Noe jentene syntes var ganske stas. Olabilen fikk luft i dekkene i dag, og ble også mer brukt av barna. Nå kan de dytte rundt på hverandre mye lettere.



Det er flere og flere ting som vi har oppdaget fungere ganske bra og som har vært en sukess. Det som har viste å være det lureste og beste vi har gjort var å bygge opp bilteppet. Dette er veldig populært og blir brukt fra første barn kommer om morgenen til siste går på slutten av dagen.



I morgen håper vi på at veien er feid og klar for spray og oppmerking. Vi skal lage "bilvei" ute i barnehagen.

2 kommentarer:

Jorunn og Roy sa...

Vi takker for en flott blogg med meget godt faglige refleksjoner. Disse kan med stort hell overføres både til skole - og hjemmet. Rammeplanens krav til medbestemmelse ivaretas på en profesjonell måte. Vi vil med stor interesse følge med videre.

Hilsen Jorunn og Roy (Fredrik)

(NB - kan med fordel luke ut skrivefeilene)

Kristine sa...

Tusen takk for veldig positiv og fyldig tilbakemelding!